VECKANS LEDARE

Åsa Bellander, regiondirektör
Region Västernorrland

Åsa Bellander är en norrbottning med ett hjärta som klappar extra mycket för Västernorrland och Örebro. Åsa är stolt mamma till en medarbetare i Västernorrlands viktiga besöksnäring och till en blivande ingenjör och hon har förkärlek till resor, böcker och en 58-årig östgöte!

Varför att ha helt fel ibland kan bli helt rätt

Det var för så där 24 år sedan som jag helt bytte åsikt från aldrig via ett varför inte till ett självklart ja. Frågan var om jag ville bli chef och ledare av andra. Visserligen hade jag arbetat som projektledare men att ta ett arbetsgivaransvar kändes inte lockande. Jag Åsa tänkte på mig själv som specialist, men jag hade kanske inte så noga definierat vad jag var så specialiserad på. Efter 23 år som chef som leder andra chefer och medarbetare kan jag konstatera att det var chef eller kanske framförallt ledare som var och är min specialitet. Att erkänna att jag hade fel den där gången i slutet på 90-talet har inte varit svårt och inte heller att senare se vad som gjorde skillnad. Skillnaden hette Clas-Göran och var min chef där i slutet på 90-talet när jag precis hade bytt jobb, passerat 30-stecket, flyttat från Västernorrland och börjat min första tjänst i offentlig sektor.

Förebilder, inspirationskällor, människor med fel och brister men också vilja och förmågor det gör skillnad. Precis som min chef Clas-Göran som ledde oss medarbetare med tilltro till att vi både ville och kunde åstadkomma bra saker. En ledare som var jämställd och pratade både om tillit, processer och mångfald innan övriga offentliga Sverige fattat galoppen. En ledare som med passion berättade om varför han verkligen älskade talesättet att alla måste förstå att man var med och byggde en vacker gemensam katedral inte bara satt och hackade på sin egen lilla sten. Precis det som jag tror är så viktigt med vår gemensamma regionala utvecklingsstrategi, att förstå vilken helhet jag finns med i.

Att snacka är lätt men att få verkstad är svårare, men också det som gör att visionerna och målen blir äkta. Att göra det i vardagen varje dag det är precis det som gör skillnad. Clas-Göran kunde faktiskt göra skillnad. Han odlade talanger, gav chanser och ställde krav. Som den där gången då farbröderna i byggprojektet tyckte det skulle bli jättetrevlig med ett gäng tjejer i 30-års åldern att basta tillsammans med som kvällsaktivitet och han lyfte luren och vänligt men bestämt förklarade att det var dags att tänka om. Jämställdhet i praktiken och en trevlig kväll var resultatet. Är han ett felfritt helgon den där chefen och ledaren – nej absolut inte! Synnerligen mänsklig! Men ändå en av mina starkaste förbilder för han är så trygg i vad han tror är viktigt och med en stark vilja till utveckling.

Tack vare Clas-Göran kunde jag återvända till Västernorrland med en mångårig ledarerfarenhet 2017. Nu kan jag få bidra i rollen som ledare som lyfter luren och manar till att tänka i nya banor och odla talanger. Ledaren som kan missionera om vikten av katedralen Västernorrland inte att vi hackar på vår egen sten i var sin egen organisation. Människan med fel, brister, vilja och förmågor som får bidra till vår regionala utveckling och som får göra det tillsammans med dig. Jag ser fram emot 2022!

Åsa Bellander